Ingrediencie
Bešamel omáčku
500ml mlieko
100g maslo 82%
100g hladkej múky
soľ
muškátový oriešok
Mäsový základ
500g mletého mäsa
1 konzerva rajčín
1 cibuľa
50ml oleja
bazalka
soľ
Ďalšie suroviny
2 baklažány
morská soľ
500ml mlieko
100g maslo 82%
100g hladkej múky
soľ
muškátový oriešok
500g mletého mäsa
1 konzerva rajčín
1 cibuľa
50ml oleja
bazalka
soľ
2 baklažány
morská soľ
V prvom kroku si krájame baklažán na 0,5cm plátky, rozložíme ich a poriadne z oboch strán nasolíme.
Počkáme asi 30 minút a papierovou servítkou ich poriadne poutierame.
Následne ich poriadne vymačkáme.
Nakrájame 1 cibuľu a necháme ju zatiahnuť na oleji.
Následne pridáme mleté mäso, my sme použili bravčové. Osolíme ho, okoreníme a necháme poriadne zatiahnuť.
Do orestovaného mäsa pridáme omáčku z rajčín.
Zakryjeme hrniec a necháme mäso s omáčkou dusiť aspoň 20 minút.
V prípade ak je to veľmi husté, môžeme doriediť 100ml vodou a nechať trošku podusiť.
Kým sa mäso s omáčkou dusí, pripravíme si bešamel. Na panvici necháme roztopiť maslo.
Do roztopeného masla pridáme hladkú múku a necháme ju za stáleho miešania jemne opiecť.
Následne pridáme mlieko a muškátový oriešok (1 lyžička) a za stáleho miešame pripravíme výbornú omáčku. Ak je príliš hustá doriedime vodou.
Postupne poprekladáme jednotlivé vrstvy.
Baklažán, mleté mäso a bešamel.
Na vrch posypeme syrom a dáme do rúry. Rúru predhrejeme na 180C a pečemie asi 30 minút.
Je čas pochutnať si. Ideálne servírovať so zemiakovou kašou alebo dobrou najlepšie teplou ciabatou.
Pre výraznejšiu syrovú chuť, môžete na záver posypať parmezánom, však syrom sa nikdy nešetrí.